Головна | Реєстрація | Вхід | RSS



























Четвер, 28.03.2024, 11:47

Солонянська
середня загальноосвітня школа №1 І-ІІІ ступенів
Солонянської районної ради Дніпропетровської області

сайт заступника
директора школи з НВР
Бондар
Вікторії Олександрівни


























































 

Моя Україна -
Єдина Країна
Меню сайту
Статистика
» Зареєструвалось на сайті
Всього: 1068
» Із них
Адміністраторів: 2
Модераторів: 1
Провірених: 0
Користувачів: 1063

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
[Хто сьогодні нас відвідав?]

Форма входа
Ресурсний центр
Солонянщини
  • СШЛНІТ
  • Солонянський РНМК
  • Відділ освіти
  • СМС (Солонянська Мережева Спільнота)
  • *****
  • РМО вчителів біології та хімії
  • РМО вчителів географії
  • РМО вчителів іноземної мови
  • РМО вчителів інформатики
  • РМО вчителів курсу "Основи здоров'я"
  • РМО вчителів курсу "Захист Вітчизни"
  • РМО вчителів математики
  • РМО вчителів музичного мистецтва
  • РМО вчителів образотворчого мистецтва
  • РМО вчителів початкових класів
  • РМО вчителів російської мови
  • РМО вчителів суспільствознавства
  • РМО вчителів трудового навчання
  • РМО вчителів української мови та літератури
  • РМО вчителів фізики
  • РМО вчителів фізкультури
  • *****
  • Психологічна служба
  • Сайт логопеда
  • Виховна робота
  • Відзначаємо подію
    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

    Головна » 2014 » Січень » 6 » 6 січня - Святий вечір - Сочельник
    13:41
    6 січня - Святий вечір - Сочельник

    Святий Вечір — Святвечір — Багатий Вечір — Багата Кутя — Вілія — одне з найурочистіших християнських свят. Його відзначають напередодні Різдва, 6 січня (за григоріанським календарем святкується 24 грудня) та другий раз - 18 (5) січня перед святом Богоявлення.

    Із Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день пилипівського посту.

    Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.

    Червоний кут (покуть), де тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами». Власне, кутя з узваром є своєрідним символом смерті Христа, тому при поминках обов'язково готують цю страву і її іще називають «четвертою страшною кутею».

    Як тільки на небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка, всією родиною сідали за, як казали, багатий стіл. Він дійсно був багатим — з дванадцяти різноманітних пісних страв, а звідси й назва «багата кутя» чи «багатий Свят-вечір». Читай далі...

    Переглядів: 566 | Додав: Elena01 | Теги: свято, Різдво, святий вечір, сочельник | Рейтинг: 5.0/2
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Цінуємо свій час
    Пошук
    Наші будні
    А чи знаєте Ви, що?... (спортивна тематика)

    С 1900 по 1920 годы перетягивание каната было олимпийским видом спорта.

    Календар
    «  Січень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031
    Архів записів
    Друзі сайту
    Освітній портал Дніпропетровщини













    Copyright MyCorp © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz