Святий
Вечір —
Святвечір — Багатий Вечір — Багата Кутя — Вілія —
одне з найурочистіших християнських свят. Його відзначають напередодні Різдва,
6 січня (за григоріанським календарем святкується 24 грудня) та другий раз - 18
(5) січня перед святом Богоявлення.
Із Святвечором
пов'язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім
неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба,
гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути
пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день пилипівського посту.
Кутю традиційно
готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим
їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно
звільнити від луски.
Червоний кут (покуть),
де тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами».
Власне, кутя з узваром є своєрідним символом смерті Христа, тому при поминках
обов'язково готують цю страву і її іще називають «четвертою страшною кутею».
Як тільки на
небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка, всією родиною сідали за, як
казали, багатий стіл. Він дійсно був багатим — з дванадцяти різноманітних
пісних страв, а звідси й назва «багата кутя» чи «багатий Свят-вечір». Читай далі...
|